Et lite ord ble skrevet på facebook i kveld, Nordlys.

Fant ut at vi skulle gå ut å se om det var mye, tok med kameraet i tilfelle. Det var ikke så mye, men ble mer mens vi sto der. Tenkte at jeg kunne jo prøve å ta noen bilder når jeg først var ute, og resultatet overasket meg. Kameraet fikk med seg så mye mer av lyset enn det mine øyne klarer. Var litt knoting før jeg fant en innstilling som fungerte, kunne sikkert blitt mye bedre hvis jeg hadde hatt peiling på hva jeg drev med, men er ganske fornøyd med resultatet 🙂 Blir sikkert bedre ut over vinter’n når jeg har fått øvd litt og kanskje fått noen tips, men jeg lover at det ikke blir de siste nordlys bildene dere får se!

Dere søringer vet ikke hva dere går glipp av, jeg blir i Finnmark!

 

#nordlys #finnmark #vakkert #magisk #liveterbestute #liveterfantastisk #stjerneklart #folkehøgskole #snartjul

 

Denne uka har hele skolen vært i Russland!

 

Mandags morgen var vi pakket og klare til en busstur inn i Russland. Vi måtte først igjennom grensekontroll på begge sider av grensa, det gikk fint og vi satte kursen mot Nikkel. Nikkel ligger bare 7 km luftlinje fra skolen, men det tok oss likevel en del timer å komme dit. Vi var på besøk hos skole 3, der fikk vi se en del bilder fra samarbeidet mellom skolene våre og noen av deres elever sang for oss. Før vi fikk kaker, godteri, te og kaffe 🙂 

Så måtte vi videre, vi hadde fremdeles mange timer igjen i bussen før vi kom frem til målet, Murmansk. Vi var fremme ca. 18-19 tiden (lokal tid) middag kl. 20 også var det en del som gikk ut for å shoppe og se på by’n 🙂 Vi bodde på Azimut hotell som ligger midt i sentrum og er VELDIG lett å finne tilbake til 😉 

På tirsdagen dro vi på sightseeing. Vi var innom en kirke og en stort monument av en soldat, som skulle minne om alle soldatene som mistet livet under 2.verdens krig.

Utsikt over byen!

Vi fikk noen timer fri før vi skulle videre for å besøke skole 31, som er Pasvik Folkehøgskole sin vennskaps-skole. Det er elever derifra som går på Pasvik, og en uke i januar/februar får noen av elevene på Pasvik FHS muligheten til å besøke Murmansk, bo hos en russisk vertsfamilie og gå på skolen der. 
Når vi kom dit hadde de laget lunsj til oss, det var en suppe som lignet på “Bosh” (vet ikke hvordan det skrives, men det er en vanlig russisk suppe), potetmos og kjøttkake. Det var litt delte meninger om hvordan det smakte, men alle spiste. (Bortsett fra meg, hadde med egen mat ) Skulle gjerne ha smakt selv også, men det lot seg dessverre ikke gjøre. 

Mellom sightseeingen og skolebesøket var vi en gjeng som tok bussen til et lokalt marked, spennende og litt skremmende å gå rundt der å se, men litt inntrykk er at russere er et vennlig og åpent folk 🙂 Det var noen missforståelser når det gjaldt pris, og det ble mye tegnspråk og snakking på tvers av språk, men vi fikk det til til slutt 🙂 

 Vi har også et samarbeid med et ungdomshjem i Murmansk, de er innunder SOS barnebyer og vi har jobbet en dag alle sammen for å samle inn penger. Så elevrådet brukte en del av kvelden på å besøke dette ungdomshjemmet for å se hvordan de hadde det og for å overlevere en symbolsk sjekk på pengene. Det var fint å se hvor bra de hadde det der, det er et hjem for ungdom mellom 16 og 23 år og de får hjelp til å lære hvordan man skal bo alene. Det er det eneste ungdomshjemmet i Murmansk og hvis jeg ikke husker feil så er det plass til 16 ungdom der av gangen, det sier noe om behovet for et sånt sted. 

To av ungdommene som bor der og elevrådslederen vår 🙂

 

På vei hjem på onsdag kjørte vi innom et annet krigsminnesmerke i Litza dalen, det var til minne om alle de fallende i det store slaget som var der. Jeg har dessverre ikke bilder derifra, det var kjempekaldt og kameraet ville ikke samarbeide. 

 

#folkehøgskole #russland #pasvik #bilder #reise #utpåtur #krig #krigsminnesmerke #etårjegaldriglemmer

Når man bor 142 mil (luftlinje) hjemmefra, gjør man som man vil 😉 Så i dag har jeg vært med Jakt og Fiske linja på isfiske! 

Jeg var først oppe i hundegården og hadde besøk der av foto linja, som ville hilse på og ta bilder av de søte valpene våre, men valpene er så små enda at det er grense for hvor lenge de orker å være ute i kulda å leke. Så når de ble slitne og la seg til å sove gikk jeg ned på Utnes for å bli med jakt og fiske på isfiske. Det har vært ca. -10 – -12 hele dagen og har vært det en god stund nå så isen er tykk og trygg 🙂 Gutta hadde allerede satt garn under isen når jeg kom ned, så resten av dagen ble brukt på pilking, bål, og lek på isen. Så jeg gleder med til i morgen når jeg skal være med ned for å dra garnet 🙂 

#isfiske #fiske #snø #vinter #pasvik #folkehøgskole #leverdetgodeliv 

Hei hei, nå er det blitt en stund siden jeg har skrevet igjen, men som alltid. Jeg skal prøve å bli flinkere 🙂 Saken er bare den at det er hele tiden så mye som skjer og når jeg glemmer å skrive om det med en gang, er det lett å la det gå i glemmeboka i forhold til bloggen. Men for de av dere som følger meg på facebook også så har jeg jo klart å legge ut noe i allefall 🙂 Har lagt ut noen bilder fra ting som har skjedd og en liten filmsnutt på youtube med trening og valpekos fra i høst. Så for dere som ikke har sett det er det jo bare å gå inn å ta en titt 😉 https://www.facebook.com/pages/Stine-p%C3%A5-kryss-og-tvers/1489338724639561 

Forrige uke reiste vi på linjetur til Myrbekkoia! Det var en kjempefin hytte, med flotte treningsmuligheter for hundene. Vi pakket minibussen og hengeren på mandag ettermiddag og dro av gårde. På tirsdag fikk vi besøk av en gjeng med russere som kom fra en hundeklubb ved Murmansk. De kom for å lære om hvordan vi behandler og trener med våre hunder. Det er en del av et “folk til folk” samarbeid som skolen deltar i. Men dette besøket og denne måten å samarbeide på er et helt nytt prosjekt som er startet nå i høst.

Jeg var hadde vært syk i noen dager allerede før vi dro, men på turen ble jeg bare dårligere og dårligere. Hostet så man skulle tro lungene kom til å komme opp, men var med å kjøre hunder onsdags kvelden. Men da jeg våknet på torsdagen hadde jeg kjempe vondt ved ribbeina på venstre side. Smertene ble bare verre utover dagen, og jeg klarte ikke å gjøre noen ting. I tillegg til dette hostet jeg fremdeles like mye, og det gjorde helt jæ*** vondt hver gang. Det ble bestemt at jeg skulle reise hjem den dagen, i stede for dagen etter sammen med de andre. De var så snille og passa godt på meg, og det viste seg å være en god avgjørelse å reise tilbake på skolen. Senere samme kveld var det så store smerter at jeg ikke holdt ut lenger. Ble kjørt på legevakta, og det viste seg at antagelsene om brist i ribbeina stemte. Jeg har faktisk klart å hoste på meg brist i ribbeina!!! Fikk noe smertestillende og lokalbedøvelse, så de verste smertene ga seg. Ble en lang kveld, var ikke tilbake på skolen før ca. 1.00.

Tror ikke jeg har opplevd lignende smerter før. Har hatt like store smerter, men det har vært mer kortvarig og jeg har hatt mulighet til å “legge vekk” en arm eller ett ben. Men ribbeina er i bevegelse hver gang du beveger deg, hoster eller for ikke å glemme PUSTER! 

Det går heldigvis mye bedre nå 🙂 Er fremdeles ikke helt bra, men det er levelig 😉 Hosten har også begynt å gi seg så, det får ro til å gro. Men det verste med alt dette er egentlig at jeg ikke får vært med å kjøre med hund! Snøen kom den kvelden jeg var på legevakta, og jeg er sykemeldt to minimum uker, så jeg får ikke kjørt med slede. Går også glipp av neste linje-tur… Men da skal jeg passe valper i stede, så gleder meg til det 🙂 

Huff… Mye klaging i ett innlegg, men det var uka. Føler meg VELDIG heldig som har så gode venner da, som passer på meg og hjelper meg når jeg trenger det 🙂 Dere er bare best!!! 

Til slutt et bilde fra Halloween feiringa på skolen 🙂 Jeg var kledd ut som engel, men bilde ble tatt etter mumie-konkuransen 🙂

 #halloween #skade #tur #turjenter #pasvikfhs #fhsliv #hundekjøring #linjetur